Što je web stranica

Što je web stranica

Web stranica (mrežna stanica) je kolekcija povezanih elektroničkih dokumenata, poput tekstova, slika, videa i drugih resursa, koji su povezani putem hyperlinks (hiperlinkova) i dostupni putem World Wide Weba (WWW) ili interneta. Svaka web stranica ima jedinstvenu adresu koja se naziva URL (Uniform Resource Locator), pomoću koje korisnici mogu pristupiti sadržaju web stranice putem web preglednika.

Web stranice se mogu koristiti za različite svrhe, uključujući informiranje, zabavu, online trgovinu, suradnju i druge aktivnosti. Struktura web stranice često uključuje HTML (HyperText Markup Language) za označavanje sadržaja, CSS (Cascading Style Sheets) za stiliziranje i organiziranje izgleda, te JavaScript za interaktivnost i dinamične funkcionalnosti.

Web stranice se često hostaju na poslužiteljima (serverima), a korisnici im pristupaju putem svojih web preglednika, kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari ili Microsoft Edge. Kada korisnik unese URL u preglednik, preglednik zatim šalje zahtjev poslužitelju na kojem je smještena web stranica, a poslužitelj šalje odgovor s traženim sadržajem koji se zatim prikazuje korisniku na ekranu.

Web stranice su temeljni element modernog internetskog iskustva i omogućuju ljudima širom svijeta pristup informacijama, resursima i uslugama putem interneta.

 

  • HTML (HyperText Markup Language): Osnovni jezik koji se koristi za strukturiranje sadržaja web stranica. HTML koristi oznake (tagove) kako bi definirao različite elemente na stranici, poput naslova, paragrafa, slika i veza.
  • CSS (Cascading Style Sheets): Služi za stiliziranje i oblikovanje web stranica. CSS omogućuje postavljanje boja, fontova, razmaka i drugih stilskih svojstava kako bi se stranica estetski oblikovala i prilagodila.
  • JavaScript: Programski jezik koji se koristi za dodavanje interaktivnosti i dinamičnih elemenata na web stranicu. JavaScript omogućuje manipulaciju sadržajem stranice, animacije, provjeru obrazaca i drugu interakciju s korisnicima.
  • URL (Uniform Resource Locator): Jedinstvena adresa koja identificira lokaciju određene web stranice na internetu. URL se sastoji od protokola (kao što je “http” ili “https”), domene (naziv web mjesta) i putanje do određenog resursa.
  • Web preglednik (Browser): Program koji korisnicima omogućuje pregledavanje i interakciju s web stranicama. Popularni web preglednici uključuju Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari i Microsoft Edge.
  • Poslužitelj (Server): Računar ili sustav koji pohranjuje web stranice i dostavlja ih korisnicima putem interneta. Kada korisnik zatraži određenu web stranicu, preglednik šalje zahtjev poslužitelju, a poslužitelj šalje odgovor s traženim sadržajem.
  • Hyperlink (Hiperlink): Interaktivni element koji omogućuje korisnicima navigaciju između različitih web stranica. Klikom na hyperlink, korisnici se preusmjeravaju na drugu web stranicu ili resurs.
  • Web hosting: Usluga koja omogućuje pohranjivanje i dostupnost web stranica na internetu. Web hosting pružatelji čuvaju podatke web stranica na svojim poslužiteljima i omogućuju korisnicima pristup tim podacima putem interneta.

Sve ove komponente zajedno čine web stranice koje svakodnevno koristimo za pristup informacijama, komunikaciju i izvršavanje različitih zadataka na internetu.

Scroll to Top