Wordpress cms

Što je to WordPress?

WordPress je popularna platforma za upravljanje sadržajem (CMS – Content Management System) koja omogućuje jednostavno stvaranje, uređivanje i održavanje web stranica. Evo ključnih aspekata koji obuhvaćaju sve o WordPress-u:

Osnovna Struktura:

 • Dashboard: Korisničko sučelje za upravljanje web stranicom. Dashboard omogućuje pristup svim ključnim alatima i postavkama.
  Instalacija i Hosting:
  WordPress se može instalirati na vlastiti hosting ili koristiti WordPress.com platformu koja pruža uslugu hostinga. Za vlastitu instalaciju, potrebno je domensko ime i hosting račun.
 • Teme (Themes):
  Teme definiraju vizualni izgled web stranice. WordPress nudi veliki broj besplatnih i plaćenih tema koje korisnici mogu instalirati i prilagoditi prema svojim potrebama.
 • Dodaci (Plugins):
  Dodaci su programski moduli koji proširuju funkcionalnosti WordPress-a. Postoji velik broj dodataka za gotovo sve potrebe, uključujući SEO optimizaciju, sigurnost, analitiku, društvene mreže, itd.
 • Objava i Stranice:
  WordPress omogućuje kreiranje dviju osnovnih vrsta sadržaja: objava (posts) i stranica (pages). Objave su obično povezane s vremenom, dok su stranice statičnije i koriste se za informacije poput “O nama”, “Kontakt” i slično.
 • Editor:
  WordPress dolazi s WYSIWYG (What You See Is What You Get) editorom koji omogućuje jednostavno dodavanje i uređivanje sadržaja bez potrebe za programiranjem. Također podržava HTML i CSS za naprednije korisnike.
 • Kategorije i Oznake:
  Organizacija sadržaja olakšava se korištenjem kategorija i oznaka. Kategorije grupiraju objave slične tematike, dok oznake pružaju dodatne informacije o sadržaju.
 • SEO Optimizacija:
  WordPress ima mnoge ugrađene funkcionalnosti koje podržavaju SEO optimizaciju. Također postoje brojni dodaci koji omogućuju naprednu SEO kontrolu.
 • Galerije i Multimedija:
  WordPress omogućuje lako dodavanje slika, videozapisa i audio datoteka. Integrira se s medijima iz biblioteke, a korisnici mogu lako dodavati i uređivati multimedijski sadržaj.
 • Zajednica i podrška:
  WordPress ima veliku zajednicu korisnika i razvijatelja. Postoje forumi, tutorijali i brojni resursi dostupni za podršku i rješavanje problema.

WordPress je iznimno popularan zbog svoje jednostavnosti korištenja, fleksibilnosti, i bogatog ekosustava tema i dodataka. Koristi se za različite vrste web stranica, uključujući blogove, osobne stranice, portfelje, online trgovine i korporativne web stranice.

Scroll to Top