Što je domen i hosting

Što je domen i hosting?

Domen i hosting su dvije ključne komponente potrebne za postavljanje web stranice na internetu.

Domen:

Domen je ljudima čitljiv adrese web stranice koja se koristi kako bi korisnici mogli pristupiti određenoj lokaciji na internetu. Na primjer, “www.primjer.com” je domen.
Struktura: Domen se sastoji od dva dijela – naziva domene (kao što je “primjer”) i domenske ekstenzije (npr., “.com”, “.org”, “.net”, itd.).
Registracija: Da biste koristili određeni domen, morate ga registrirati putem registrara domena, tvrtke koja je ovlaštena za upravljanje i dodjeljivanje domenskih imena. Registracija domena obično uključuje godišnju naknadu.
Hosting:

Hosting je usluga koja omogućuje pohranjivanje web stranica i njihovih resursa na poslužitelju (serveru) koji je dostupan putem interneta. Poslužitelj obrađuje zahtjeve korisnika i šalje im odgovor u obliku web stranice.
Vrste hostinga:

  • Zajednički hosting (Shared hosting): Više web stranica dijeli isti fizički poslužitelj. To je često pristupačna opcija, ali može utjecati na performanse ako se jedna web stranica ponaša problematično.
  • VPS hosting (Virtual Private Server): Poslužitelj je podijeljen na virtualne privatne servere, pružajući veću kontrolu i resurse nego kod zajedničkog hostinga.
  • Dedicated hosting: Cijeli poslužitelj rezerviran je samo za jednu web stranicu, pružajući maksimalnu kontrolu i resurse. Ovo je obično skuplja opcija.
  • Cloud hosting: Koristi resurse više virtualnih servera kako bi osigurao pouzdanost i skalabilnost.

Pravila i tehnički aspekti: Hosting pružatelj postavlja tehnička pravila za korištenje resursa, uključujući prostor na disku, propusnost, i slično.
Povezivanje sa domenom:
Nakon što je web stranica hostana, domen se povezuje s poslužiteljem kako bi korisnici mogli pristupiti web stranici putem ljudima čitljive adrese.
Dakle, dok domen predstavlja adresu web stranice, hosting se odnosi na fizičko ili virtualno mjesto gdje se pohranjuju datoteke i resursi te web stranice kako bi bila dostupna na internetu.

Scroll to Top