optimizacija za pretraživače

SEO što je to?

SEO “Search Engine Optimization” (optimizacija za pretraživače), je skup tehnika i strategija usmjerenih na poboljšanje vidljivosti i rangiranja web stranica na rezultatima pretraživanja. Cilj SEO-a je povećati organski (neplaćeni) promet na web stranicu putem poboljšanja njezine relevantnosti i autoriteta u očima pretraživača poput Googlea, Binga ili Yahooa.

Ključni elementi SEO-a uključuju:

  • Ključne riječi (Keywords): Identificiranje i korištenje relevantnih ključnih riječi koje korisnici često upisuju u pretraživače. To uključuje istraživanje ključnih riječi kako bi se utvrdile riječi i fraze koje su relevantne za sadržaj web stranice.
  • On-Page SEO: Optimizacija elemenata na samoj web stranici kako bi se povećala njezina vidljivost. To uključuje optimizaciju naslova, meta opisa, URL struktura, kvalitete sadržaja, korištenje ključnih riječi u sadržaju, optimizaciju slika i druge tehničke aspekte.
  • Off-Page SEO: Akcije izvan same web stranice koje utječu na njezinu vidljivost. Ključni element off-page SEO-a su kvalitetni backlinkovi (linkovi koji vode prema vašoj web stranici s drugih relevantnih web mjesta), društveni signali (aktivnost na društvenim mrežama), i općenito online autoritet i reputacija.
  • Tehnički SEO: Fokus na tehničkim aspektima web stranice kako bi se poboljšala njena čitljivost za pretraživače. To uključuje optimizaciju brzine učitavanja stranice, XML sitemap-e, robots.txt datoteke, canonical tagove, i druge tehničke aspekte.
  • Mobilna Optimizacija: Poboljšanje iskustva korisnika na mobilnim uređajima, jer mobilnost postaje sve važnija za pretraživače.
  • Lokalni SEO: Optimizacija web stranice za lokalno pretraživanje, posebno važna za poslovne subjekte s fizičkom prisutnošću.

 

SEO je dinamičan proces jer pretraživači redovito ažuriraju svoje algoritme. Pravilnom primjenom SEO-a, web stranica može postići bolje rangiranje na pretraživačima, privući više organskog prometa i poboljšati ukupno korisničko iskustvo.

Scroll to Top